S.C. INTERVAV COM SRL

Home Produse Documentatii

Contact

 

2.COMPONENTE INSTALATII AUTOMATE DE CORECTIE A FACTORULUI DE PUTERE (cos φ)

       (Componente instalatii compensare energie reactiva)

 

        2.1.   CONDENSATOARE TRIFAZATE (Vishay)

 

         Condensatoarele in carcasa de aluminiu de tipul ESTAprop /ESTAdry au fost proiectate pentru corectarea factorului de putere in instalatii de joasa tensiune. Sarcini precum motoarele si transformatoarele consuma pe langa energie active si energie reactiva. Generatoarele, cablurile de alimentare, dar si alte achipamente de distributie trebuie descarcate de energia reactiva.

         Condensatoarele ESTA sunt realizate cu tehnologia MKP (film condensator de polipropilena metalizata cu proprietati de autoregenerare.  Pe o parte a filmului de polipropilena se depune printr-un procedeu de vaporizare in vid un strat metalic conducator de curent. Prin infasurarea a doua astfel de filme se obtin cele doua armature ale condensatorului cu dielectric film de polipropilena. Suprafata frontala a infasurarii tubulare este finisata print r-o metada cu spray metalic (schooping). O grupa de trei astfel de elemente infasurate (bobinate) sunt incapsulate intr-o carcasa de aluminiu si conectate sa formeze un condensator trifazat. Sigurantele interne actioneaza la suprapresiunea creata in interiorul carcasei de aluminiu evitand astfel explozia condensatorului  la sfarsitul duratei sale de exploatare sau in cazul aparitiei unor suprasarcini electrice sau termine ne premise.

         Ansamblul de mai sus este impregnat  cu un ulei natural (punct de aprindere >300°C) in vid si inchis ermetic (ESTAprop). Aceasta metada de constructie asigura o disipare termica foarte buna si capacitate constanta pentru o perioada de timp foarte mare.  Gama de condensatoare acopera si varianta in care impregnarea se face cu gas (ESTAdry)

         Condensatorul se afla in vasul de aluminiu tubular inchis cu un capac la partea superioara, ambutisat (64 mm si 84,4 mm) sau sudat (116 mm si 136 mm). Curentul este furnizat prin intermediul unor conectori IP 00 cu surub (M5) sau IP 20 tip bloc. Un surub (M12) din partea inferioara a vasului de aluminiu tubular asigura montajul si impamantarea condensatorului.

         Condensatoarele  ESTAprop  si ESTEdry sunt livrate cu rezistente de descarcare si accesorii de montaj si conectare.

         Condensatoarele  standard ESTA cu diameter de 64 mm, 84,4 mm, 116 mm si 136 mm  sunt livrate cu o unitate rezistente de descarcare tip film si accesorii de montaj si conectare. La variant a  cu diametru de 84,4 mm IP 00 exista si optiunea de conectare in linie. (IN-LINE)

         Intreaga gama de condensatoare Vishay ESTA de joasa tensiune LVAC este oferita in doua versiuni:umpluta cu ulei natural ESTAprop PhMKP si umpluta cu gaz ESTAdry PhMKPg

 

        2.2.1.  CONTACTOARE SPECIALIZATE  PENTRU CUPLARE SARCINI CAPACITIVE(Benedict)

 

         Cuplarea condensatoarelor se realizeaza prin intermediul unor contactoare cu contacte pasagere care prin intermediul unor rezistente limiteaza sau amortizeaza varfurile de curent de pornire, care in cazul unei cuplari directe ar putea conduce la sudarea contactelor principale.

                   Dupa cuplare rezistentele din circuitul contactelor pasagere sunt scoase din circuit

 

        2.2.2.  UNITATE CU TIRISTORI SPECIALIZATA  PENTRU CUPLARE SARCINI

               CAPACITIVE IN TIMP REAL (Beluk)

 

         Cuplarea condensatoarelor se realizeaza prin intermediul unor unitati cu tiristori din seria BEL-TS

 

        2.3.1.   REGULATOARE AUTOMATE DE CORECTIE A FACTORULUI DE PUTERE (Vishay)

 

         Urmarirea variatiei factorului de putere si comandarea introducerii sau scoaterii unor trepte de condensatoarea in vederea mentinerii valorii optime (0,92) se efectueaza cu ajutorul unui regulator automat. Acesta primeste un semnal de masura din instalatie curent/tensiune pe care il compara cu marimea de referinta/valoarea optima. In functie de abaterea fata de aceasta + sau -, se creaza un semnal de comanda de decuplare, respective cuplare trepte de condensatoare pentru restabilirea parametrului la valoarea dorita. Regulatoarele de tip ESTAmat sunt in variante cu 6 si 12 trepte dar si in variant a standard MH sau cea pentru instalatii cu armonici PFC . Ele au posibilitatea ajustarii factorului C/k, dar si a valorii cos φ dorite, permit operarea in regim manual sau automat, au programe de comutare reglabile (MH, PFC), decuplare la depasire nivel armonici (PFC)

 

        2.3.2  REGULATOARE AUTOMATE DE CORECTIE A FACTORULUI DE

                  PUTERE IN TIMP REAL (Beluk)

 

        In reglarea in timp real algoritmul Beluk calculeaza deviatia reglarii direct dupa masurarea unei perioade a retelei si comuta in functie de setari, tóate condensatoarele necesare intr-o singura operatie. 

 

         2.4.1  SUMATOARE DE CURENT PENTRU INSTALATII AUTOMATE DE

                   CORECTIE A FACTORULUI DE PUTERE

 

       In furnizarea semnalului de curent necesar regulatorului automat in cazuri speciale de alimentari diferite se utilizeaza un sumator de curent ce livreaza suma celor sisteme.Acestea pot fi oferite in caz de necesítate in aplicatii specifice.