S.C. INTERVAV COM SRL

Home Produse Documentatii

Contact

 

 

1.      INSTALATII  AUTOMATE DE CORECTIE A FACTORULUI DE PUTERE (cos φ)

(Compensare automata a energiei reactive)                                                                       

 

       

Instalatiile automate de corectie a factorului de putere (cos φ) sunt construite in functie de caracteristicile fiecarui utilizator, dintr-o gama de variante si repere constructive standardizate: dulapuri cu sau fara module interioare, cutii sau doar module ce pot fi integrate in spatiul de care dispune utilizatorul.

        O instalatie cuprinde sigurantele de protectie, contactoarele specializate pentru cuplarea sarcinilor capacitive, condensatoarele trifazate, regulatorul automat de corectie a factorului de putere, dar si alte componente convenite cu utilizatorul (optional)

       Sigurantele folosite trebuie sa fie de tipul NH cu caracteristica lenta, de ex tipul gL. Sigurantele de tip NH servesc doar scopului de protective contra scurcircuitarii si nu sunt potrivite pentru protective la suprasarcina

       Contactoarele pentru instalatii fara armonici trebuie sa fie de tip special cu amortizarea curentului de pornire/cuplare. Acestea trebuie inlocuite doar cu altele de acelasi tip. Aceste contactoare special sunt prevazute cu contacte auxiliare de preincarcare si rezistente de amortizare capabile sa reduca un curent de pornire asteptat de la 200xIc  la < 70xIc

       Condensatoarele sunt in conformitate cu  VDE 0560-46 + 47, IEC 60831-1+2 si EN 60831-1+2 ultimele editii. Ele cunt fabricate in tehnologia MKP(Metallisierter Kunststoff Polypropylen) film de polipropilena metalizat impregnate in material non-PCB, autoregenerativ, cu pierderi foarte scazute. Avand in vedere si greutatea lor mica  condensatoarele MKP sunt ideale pentru utilizarea lor in dulapuri. Trebuie de asemenea avut in vedere ca o temperature de 60C a aerului de raciere intre condensatoare sa nu fie depasita.

       Descarcarea condensatoarelor se realizeaza prin dispozitiv de descarcare format din resistente. Dupa deconectarea condensatorului de la reteaua de tensiune, rezistenta de descarcare realizeaza descarcarea acestuia la 50 V in mai putin de 1 minut (standardul IEC 60831-1+2 prevede la 75 V sau sub aceasta tensiune in mai putin de 3 minute). 

   Regulatoarele automate de corectie a factorului de putere realizeaza cuplarea

si/sau decuplarea treptelor de condensatoare in functie de referinta fixate si de evolutia pornirii si/sau opririi motoarelor electrice din instalatia industriala. 

    Aplicatiile industriale pot avea doua moduri de variatii de sarcina:

-         lenta

-         rapida

   In cazul variatiilor lente de sarcina se utilizeaza pentru cuplarea sarcinilor capacitive

 contactoare specializate (de tip Benedict) iar pentru reglarea factorului de putere regulatoare automate ESTAmat (de tip Vishay)

 

   In cazul variatiilor rapide de sarcina se utilizeaza pentru cuplarea sarcinilor

 capacitive unitate cu tiristori specializata (de tip Beluk) iar pentru reglarea factorului de putere regulatoare automate in timp real BLR (de tip Beluk)